25 jaar Groei&Bloei Roden en omstreken

In 1988 is het initiatief genomen om de Afdeling Roden e.o. van Groei&Bloei op te richten. De initiatiefnemers belegden op 13 december 1988 een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Roden en omstreken om informatie te verstrekken over het doel en de activiteiten van de KMTP. De bijeenkomst werd geleid door de heer Van Wezel uit Zuidlaren. Ook werd die avond het eerste bestuur gekozen, bestaande uit de initiatiefnemers:

• mevrouw A. Edzes

• mevrouw A. Scholtens

• mevrouw R. Simons

• de heer J. van der Jagt

Op 15 januari 1989 vond de oprichtingsvergadering plaats. Het bestuur werd uitgebreid met:

• de heer N. Koomen

• mevrouw H. Leeflang

• mevrouw M. Koopmans-van Someren

Dit bestuur heeft het fundament gelegd voor de afdeling Roden e.o. waar wij heden ten dage nog steeds verder op bouwen. Op 2 mei 1990 was de oprichting van Afdeling Roden een feit met de ‘Acte van oprichting van de vereniging afdeling Roden van de Koninklijke maatschappij tuinbouw en plantkunde’. De afdeling startte met ongeveer 50 leden, degenen die destijds al een abonnement hadden op het tijdschrift. De afdeling groeide gestaag en er was een tijd dat Roden meer dan 450 leden had. Maar de tijden zijn veranderd; net als bij veel andere verenigingen liep het ledenaantal langzaam terug. We hebben nu, in 2015 - na 25 jaar, nog ongeveer 200 leden.

We hielden in die 25 jaar ongeveer 150 lezingen over uiteenlopende onderwerpen, diverse workshops en excursies. Bloemschikken - zowel cursussen als workshops - is altijd een belangrijke activiteit geweest bij G&B-Roden, voor beginners en voor gevorderden. Al in 1990 kwamen bloemschikkers, die de beginnerscursus hadden gevolgd, samen in de Crea-groengroep om hun hobby uit te oefenen. Gedurende lange tijd was er tijdens de pauze bij de lezingen een verkooptafel met mooi bloemwerk, gemaakt door de leden, met plantjes en de Zaaitafel. Vanaf het begin was er een Tuinclub, die groter werd en moest worden gesplitst. In 1998 werd de eerste Plantjesdag gehouden, destijds bij Toendertied in Foxwolde, de laatste paar jaar bij De Paardestal in Peize. Vanaf de start in 2009 deden we vrijwel elk jaar mee met het landelijke Open tuinen weekend in het derde weekend van juni dankzij het feit dat een aantal leden van G&B-Roden hun tuinen open stelde.

Groei&Bloei komt voort uit de KMTP (Koninklijke maatschappij tuinbouw en plantkunde), van oorsprong een organisatie van kwekers en handelaren in bloemen, opgericht eind 19e eeuw. De Maatschappij heeft in de 20e eeuw veel betekend voor de tuinbouw, zoals het oprichten van tuinbouwscholen, het aanleggen van school- en proeftuinen. In 1916 organiseerden ze de eerste Boomplantdag. In 1925 werd het initiatief genomen voor Moederdag (naar Amerikaans voorbeeld). G&B is een landelijke vereniging die o.a. (sinds 1953) het tijdschrift uitgeeft en jaarlijks de Nationale kampioenschappen bloemschikken organiseert. Daarnaast zijn ongeveer 145 plaatselijke G&B-afdelingen (verenigingen) actief in Nederland en Vlaanderen, waarvan enkele al meer dan 100 jaar bestaan.

Kerst op Middachten (Blik op de Tuin no. 827 2017)
“Doet u mij maar een onderhoudsvrije tuin, alstublieft”