Roden

Voorwoord

Beste leden van Groei en Bloei Roden e.o.,

Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief, want er is veel te vertellen.

Nu we dankzij de versoepelingen betreffende corona weer wat kunnen organiseren hebben we als bestuur lang en veel nagedacht. Er lijkt al jaren weinig animo meer te zijn voor de lezingen, en de laatste ledenvergadering trok het luttele aantal van 9 leden, waarvan er 3 puur uit enthousiasme kwamen, de anderen hadden een vrijwilligersfunctie bij die vergadering.

Naar aanleiding van die bijeenkomst hebben we u in de nieuwsbrief van eind september dringend gevraagd ons te vertellen wat u van de vereniging verwacht. Daarop kwamen welgeteld drie antwoorden, één hele positieve, en twee negatieve antwoorden, van mensen die alleen geïnteresseerd waren in het blad.

Die buitengewoon teleurstellende uitkomst was voor ons als bestuur reden om uitgebreid te brainstormen over de toekomst van deze afdeling. En we waren sterk van mening dat opheffen de beste actie was, maar in onze laatste ontmoeting met het rayonbestuur kwamen we terug op dat besluit. We proberen op een andere manier het vuur weer terug te halen, en daarvoor hebben we plannen gemaakt, nog niet alles concreet uitgewerkt, maar op een paar punten wel een beetje.

We willen meer actieve ontmoetingen en minder inactieve(zoals lezingen dat zijn), en op onze voorlopige planning staan de volgende onderwerpen:

 • Algemene ledenvergadering op 5 april, met aansluitend de enige lezing van dit jaar, “het nieuwe tuinieren” door Nienke Plantinga, op internet komt u alles over haar te weten, en ook elders in de nieuwsbrief. Er zal geen verloting zijn. U krijgt hier een uitnodiging voor.
 • Floriade van 14 april t/m 9 oktober 2022, mogelijk een busreisje plannen?
 • Paas workshop bloemschikken begin april (nog in de planning)
 • Plantjesdag 1 mei, details volgen.
 • Gardenista 2022 van 25 t/m 29 mei, mogelijk kunnen we daar iets heen plannen
 • Landelijk open tuinen weekend op 18 en 19 juni
 • Open tuinen Caroussel op 10 en 11 september in Roden eo
 • In oktober een herfstuitstapje met auto’s naar het arboretum Westeresch in Vlagtwedde
 • Plantenruilbeurs in oktober
 • Kerst workshop bloemschikken in december.

Er zijn dus allerlei plannetjes, waarvan de meeste nog moeten worden uitgewerkt, dus blijf op de mail letten. En als we meer weten komt het ook op de website van Groei en Bloei Roden eo. Mocht u zelf nog suggesties hebben voor een workshop of excursie dan zijn wij daar altijd in geïnteresseerd.

Hopelijk gaat dit programma meer enthousiasme opleveren, want we zouden het echt jammer vinden wanneer deze laatste poging komt te mislukken! We rekenen op u allen!

 

Lezing na de ledenvergadering op 5 april 2022

Onderwerp:  Nieuwe kijk op tuinen en tuinieren

Spreker:        Nienke Plantinga

Nienke Plantinga is een tuin- en landschapsontwerper die van persoonlijke wensen levende tuinen maakt met haar buro Magnolia Tuinontwerp. Samen met Katja Staring schreef zij het boek Iedereen kan avontuurlijk tuinieren. Daarnaast is ze actief voor Stichting Steenbreek en is ze partner van het Samen Verduurzamen van Bedrijventerrein Heerenveen-Zuid. Aan de hand van het boek geeft ze graag lezingen over hun nieuwe kijk op tuinen en tuinieren. Dus een wat actievere lezing over hoe je naar je tuin kijkt, hoe je met de natuur mee kunt tuinieren en zelf je tuin praktischer in kan richten.

Ga je mee op avontuur door jouw tuin?

Haal meer uit je tuin, voor mens en dier. Ga mee op ontdekkingstocht en zie hoe je van je tuin een gastvrije plek maakt voor dieren en planten. En: voor jezelf! Proef, pluk, ruik, voel en ervaar de kracht van de natuur in je eigen tuin, in alle seizoenen. Zie wat er leeft en hoe alles met elkaar is verbonden. En hoe je van eigen lapje grond je favoriete plek maakt waar ook de natuur blij van wordt.

 

 

Foto: Sneeuwklokjes bij Wytsema eendenkooi Uithuizermeeden

Open tuinen 2022

Oproep voor Open tuinen weekend

Wie vindt het leuk om de tuin open te stellen voor mede tuinliefhebbers. De tuin hoeft niet heel groot te zijn. Als je zelf enthousiast bent over je tuin is dat ook leuk voor een ander.

Landelijke open tuinen weekend is zaterdag 18 juni en zondag 19 juni.

Open Tuinen Carrousel Drenthe is zaterdag 10 september en zondag 11 september.

Van 10.30 tot 17.00 wordt de tuin opengesteld.

Je kan ook 1 dag kiezen.

Opgeven kan nog tot 10 maart via een email  

froukien1965(at)gmail.com

 

Foto tuin familie Nusse 2021

 

Gardenista

Word vrijwilliger en werk mee aan het festival Gardenista !

Na een prachtig bloem- en tuinfestival in 2019 strijkt Gardenista in 2022 neer op de historische buitenplaats Den Alerdinck (tussen Zwolle en Raalte) van 25 tot en met 29 mei. De eerste editie was mede dankzij de inzet van meer dan 100 festivalvrijwilligers een groot succes. Om er ook dit jaar een onvergetelijk festival van te maken is Gardenista op zoek naar festivalvrijwilligers. Heb je zin om bij te dragen aan een groenevenement met andere groen- en bloemliefhebbers? Meld je dan aan.

 

Wat vragen wij van jou?

Bij de opbouw en de afbouw van het festival help je mee om het terrein in te richten of juist weer schoon op te leveren. Tijdens het festival bemens je de informatiebalie, kassa, bent gastvrouw of gastheer of waak over de aankopen van onze bezoekers. Dit is maar een greep uit de werkzaamheden. En dat allemaal op de fantastische buitenplaats Den Alerdinck die wordt omgetoverd tot een kleurrijk groen festivalterrein.

 

Waarom vrijwilliger worden tijdens Gardenista?

 • Als vrijwilliger van Gardenista werk je een of meerdere dagen in een team van enthousiaste mensen die allemaal passie hebben voor groen!
 • Iedereen heeft zijn eigen talent en dat mag gezien worden. Je kunt je opgeven voor specifieke werkzaamheden zoals het opbouwen van het terrein, gastheer/vrouw, etc.
 • Per dag krijg je een vergoeding van 25,- en uiteraard zorgen we voor koffie en lunch!
 • Kom je van ver? Dan zijn er leuke en betaalbare campings en hotels in de buurt. Maak er een gezellig weekend van rondom Gardenista en Zwolle!

Vind jij het leuk om mee te helpen om van Gardenista een prachtig festival te maken? Hou je van aanpakken en ben je klantvriendelijk? Meld je dan aan als vrijwilliger. Kijk op Gardenista.nl/vrijwilligers.

 

Foto Gardenista 2019

 

Gardenista competities

Doe mee aan één van de Gardenista competities!

Gardenista 2022 komt er aan! Dit jaar zijn er maar liefst 4 competities waar je met jouw kennis, kunde en enthousiasme aan kunt deelnemen. Er zijn competities op het gebied van:

 • Bloemschikken
 • Inspiratietuinen
 • Postzegeltuinen
 • Kwekerscompetitie

Ben je een enthousiaste bloemstylist (student, amateur of professional). Een fanatieke (hobby)kweker? Of ontwerp je tuinen als hobby of voor je werk? Toon jouw talent tijdens Gardenista en inspireer duizenden bezoekers met jouw ontwerp of creatie!

De meeste competities worden beoordeeld door een vakkundige jury en er is een publieksprijs. Iedere bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete postzegeltuin, bloemarrangement en plant.

Wil je meer weten over de competities of je aanmelden? Kijk dan op Gardenista.nl of neem contact op via jongeneel(at)gardenista.nl.

Kijk ook op:

https://gardenista.nl/deelnemen/competities/?utm_source=online&utm_medium=GBafdelingen&utm_campaign=competitie

 

Floriade

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade opent op 14 april haar poorten in Almere. Sinds 1960 wordt dit grote evenement een keer in de 10 jaar in Nederland gehouden. De laatste was in 2012 in Venlo. Alle info is te vinden op: floriade.com

Onze sponsoren

Tuinenreis afd. Meppel naar Zuid Duitsland

Tot 31 maart kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Van 15 t/m 19 juni 2022 gaan we op tuinreis naar het Zuiden van Duitsland. Het belooft een hele mooie reis te worden. Tussen Stuttgart en de Bodenzee bezoekt u diverse fraaie privétuinen, 2 botanische tuinen en het schitterende, kleurrijke bloemeneiland Mainau (met 8000 rozenstruiken)
In de folder leest u alles over de reis: welke tuinen worden bezocht, het hotel waar u verblijft, de prijs en voorwaarden

Hierbij het inschrijfformulier voor de reis. Na ontvangst van het formulier ontvangt u van Kupers tuinreizen een boekingsbevestiging en factuur.  Voor inlichtingen kunt u bellen met Kupers tuinreizen +31 (0)495 456 610

Groei en Bloei leden en niet-leden, ook van andere afdelingen, kunnen deelnemen aan deze reis. 

Wij adviseren de deelnemers een goede reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten, en in de gaten te houden dat u aan de inreisvoorwaarden voldoet. Meer informatie daarover is ook te vinden op de website van Kupers, mocht u hier vragen over hebben!