Roden

Zoals jullie in onze vorige Nieuwsbrief reeds hebben gelezen, hebben we de eerste lezing van dit seizoen gehad op 16 oktober jl. over waardplanten voor vlinders en bijen. Helaas waren er incl. bestuur slechts 14 belangstellenden die echter genoten hebben van een hele informatieve avond verzorgd door Wankja Ferguson.

Wankja vertelde dat er  358 bijensoorten in Nederland zijn. Doordat het zo slecht gaat met de bijen is er in 2018 een rode lijst uitgekomen, waar 55% van de 358 bijensoorten  op staan. Er zijn bijensoorten die niet verder dan 100 meter vanaf hun nest op zoek gaan naar planten. Wisten jullie dat de bladsnijder/behangersbij stukken (rond/ovaal) uit blaadjes van rozen eten?

70 tot 80% van de bijen nestelen ondergronds van een paar centimeter diepte tot 1 meter diep. De grote hommels van nu (okt.), worden de koninginnen voor volgend jaar. Wisten jullie dat je grotere vruchten (b.v. tomaten) krijgt wanneer de bloemetjes door meerdere soorten bijen bestoven worden. Dagvlinders halen van veel verschillende planten en struiken nectar. De Sleedoornpaartjes leggen hun eitjes op de Sleedoorn vandaar hun naam.

Graag zien we u allen op onze volgende lezing.

Het Bestuur.