Roden

Nieuwsbrief november 2023

Voorwoord

In deze nieuwsbrief een verslag van de excursie naar De Wit in Kornhorn en van de onlangs gehouden plantenruilbeurs.

Kerstworkshop

Er zal dit jaar helaas geen kerstworkshop worden georganiseerd door Groei en Bloei, maar misschien kunt u zelf ergens een leuke workshop vinden.

Voorjaar 2024

Het ligt in de bedoeling dat we in maart een uitstapje gaan maken naar o.a. een Helleborus-tuin in Sellingen. Hierover komt in februari meer informatie, wat betreft de datum en wat we die dag verder gaan doen.

Dus houdt de Nieuwsbrief goed in de gaten hierover !!!

Ledenvergadering 2024

13 maart 2024 zal de jaarlijkse ledenvergadering zijn, gevolgd door een lezing door Peter van ’t Rood, over ‘bodemleven’. Zoals gewoonlijk wordt deze vergadering gehouden in het Wapen van Drenthe, om 19.30 uur. Zet het vast in uw agenda! 

Bijschrift bij foto: dit najaar: regen, regen, REGEN.

 

Excursie De Wit gereedschappenfabriek

Op 26 oktober bezochten wij met een groep van 16 Groei-en Bloeileden de gereedschappenfabriek De Wit in Kornhorn. We kennen natuurlijk allemaal het prachtige gereedschap met de mooie houten handvaten maar nu konden we met eigen ogen zien hoe het op ambachtelijke wijze gemaakt wordt.

Veel van het werk dat we te zien kregen wordt nog met de hand gedaan, maar ook de machines worden grotendeels met de hand ‘gestuurd’. Ook zagen we dat veel van de machines oorspronkelijk een ander nut hadden, maar ze zijn door ‘De Wit’ omgebouwd tot de robots die ze nu zijn. Veel snijwerk, zoals metalen schepbladen, wordt door robots gedaan, het lassen is mensenwerk. Fascinerend om te zien maar ook wel heel luidruchtig, waardoor de rondleiding/uitleg niet altijd even goed verstaanbaar was.

We kregen ook veel uitleg over gereedschappen die we niet kenden, en over de vele bestellingen die over de hele wereld verstuurd worden.

De excursie was erg de moeite waard, we hadden alleen wel graag veel meer mensen mee willen krijgen. Als u toch meer wilt weten kunt u op de mooie website kijken, even googelen.

Plantenruilbeurs

De plantenruilbeurs op 14 oktober leek eerst niet door te gaan, niet vanwege het weer, dat viel best mee, maar vanwege het kleine aantal inschrijvingen. Gelukkig kwamen er op het laatst nog een paar mensen bij, en daarmee werd het een geslaagde en gezellige ruilbeurs, met mooie en zo nu en dan onbekende planten, en ook zaailingen en stekjes ontbraken niet. De vele zaden waren mooi verpakt! Tuintijdschriften kregen ook een nieuw baasje, en de koffie, thee en koek smaakten prima! Uiteindelijk hoefde er maar weinig mee teruggenomen te worden, en ging iedereen met een tevreden gevoel huiswaarts.

Een geslaagde en gezellige ochtend, mede dankzij de gastvrijheid van Pietsje en Sjoerd, die hun schuur (en koffiezetter) beschikbaar hadden gesteld. We houden stug vol, dus volgend jaar weer!

 

Open Tuinen Carrousel Drenthe 2024

Wilt u mee doen met de Open Tuinen Carrousel Drenthe in 2024?

De data voor de Open Tuinen Carrousel Drenthe 2024 zijn inmiddels bekend,  zodat u ook weet voor welk weekend er aangemeld kan worden:

  • 11 en 12 mei Voorjaarstuinenweekend; hieraan kunnen alle tuinen in Drenthe (plus een paar net over de provinciegrens) mee doen
  • 15 en 16 juni Landelijk Open Tuinen Weekend; hieraan kunnen alle tuinen in Nederland mee doen
  • 6 en 7 juli regio Hoogeveen en Meppel
  • 10 en 11 augustus regio Assen, Beilen en Roden
  • 7 en 8 september regio Coevorden en Emmen

Inmiddels is ook op de website van de Open Tuinen Carrousel Drenthe het inschrijfformulier voor 2024 geopend: www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/aanmelden.

Mocht u mee willen doen, dan verzoeken wij u om daar  het inschrijfformulier in te vullen zodat we uw gegevens hebben voor 2024. Als u al eerder hebt meegedaan, dan kunt u zich op het formulier beperken tot het doorgeven van de data die u meedoet.

 

NNBE

Noord Nederlands Bloemschikevenement (NNBE) 9 maart 2024

Samen een leuk bloemwerk maken en genieten van je eigen creativiteit en die van anderen, dat is het doel van het NNBE. Heb je niet zoveel ervaring, of wel ervaring maar heb je geen zin in het wedstrijdelement, doe dan mee met de recreantengroep. Wil je meedoen aan de competitie, schrijf je dan in voor de gevorderdengroep. De vakjury geeft nuttige aanwijzingen over het gemaakte werk van zowel de recreanten als de gevorderden. Uit die laatste groep kiest een vakkundige jury wie zich Noord-Nederlands kampioen bloemschikken mag noemen. Gedurende het jureren kunt u genieten van een mooie bloemschikdemonstratie en worden de gemaakte arrangementen verloot. Na afloop kan men elkaars gemaakte werk bewonderen.

Zin om mee te doen? Geef dan alvast je belangstelling door op NNBE.Groei(at)gmail.com.
Het evenement gaat door als er minimaal 40 deelnemers zijn.


 

 

 

 

De voorbereidingen voor de volgende editie van het NNBE zijn in volle gang. Tijd dus voor wat meer details. Het evenement zal worden gehouden op 9 maart 2024 in het Multifunctioneel Centrum De Wier in Ureterp.

De opzet is als volgt. Er zijn 2 groepen: recreanten en gevorderden. Deelnemers beslissen zelf in welke groep ze mee willen doen. Er is één opdracht per groep. De opdracht wordt op de dag zelf bekend gemaakt. Aan de deelnemers worden alle materialen samen met de opdracht uitgereikt aan het begin van het evenement. De Noord-Nederlandse kampioen bloemschikken wordt gekozen uit de deelnemers van de gevorderdengroep door een professionele jury.

‘s Middags is er een bloemschikdemonstratie met verloting van de gemaakte arrangementen. Na afloop hiervan kunnen de werkstukken van de deelnemers worden bewonderd. Bezoekers zijn welkom voor het middagprogramma.

De kosten voor deelname zijn €45,- voor leden van Groei&Bloei, en €55,- voor niet-leden.

Bezoekers betalen €7,- voor leden van Groei&Bloei, en €10,- voor niet-leden.

Opgeven kan tot uiterlijk 7 februari 2024. Het wedstrijdreglement wordt half februari aan alle deelnemers toegestuurd.

Een aanmeldingsformulier wordt u desgevraagd toegezonden: info(at)roden.groei.nl

 


Kerstdemonstratie bloemschikken

Onze sponsoren