Roden

Op 26 oktober bezochten wij met een groep van 16 Groei-en Bloeileden de gereedschappenfabriek De Wit in Kornhorn. We kennen natuurlijk allemaal het prachtige gereedschap met de mooie houten handvaten maar nu konden we met eigen ogen zien hoe het op ambachtelijke wijze gemaakt wordt.

Veel van het werk dat we te zien kregen wordt nog met de hand gedaan, maar ook de machines worden grotendeels met de hand ‘gestuurd’. Ook zagen we dat veel van de machines oorspronkelijk een ander nut hadden, maar ze zijn door ‘De Wit’ omgebouwd tot de robots die ze nu zijn. Veel snijwerk, zoals metalen schepbladen, wordt door robots gedaan, het lassen is mensenwerk. Fascinerend om te zien maar ook wel heel luidruchtig, waardoor de rondleiding/uitleg niet altijd even goed verstaanbaar was.

We kregen ook veel uitleg over gereedschappen die we niet kenden, en over de vele bestellingen die over de hele wereld verstuurd worden.

De excursie was erg de moeite waard, we hadden alleen wel graag veel meer mensen mee willen krijgen. Als u toch meer wilt weten kunt u op de mooie website kijken, even googelen.